Arabika, czyli królowa wśród kaw

Kawa kawie nie równa. By kawa z ekspresu była aromatyczna i nie tylko ładnie pachniała, lecz również smakowała, powinniśmy poszukać bardziej uznanych gatunków, niż tylko kierować się atrakcyjną ceną.

Sprawdź gdzie była uprawiana

Najbardziej szlachetnym gatunkiem kawy jest arabika. Nie zdziwmy się, jednak jeśli odkryjemy, że Jedna arabika drugiej nie równa. Smak kawy z ekspresu w dużej mierze zależy bowiem od tego, gdzie dana kawa była uprawiana i w jaki sposób jej ziarna były poddawana obróbce. Ponadto arabika to bardzo wiele różnych odmian. Każda z nich ma swój własny specyficzny aromat. Co istotne najlepsze jakościowo gatunki kawy uprawia się na wysokościach powyżej 1000 mn.p.m. w strefach międzyzwrotnikowych. Wpływ na jakoś późniejszej kawy z ekspresu może mieć także sposób zbierania kawy. 

Z ręki najlepsza

Specjaliści szczególnie cenią sobie kawę zbieraną ręcznie, choć ze względów ekonomicznych większość krzaczków obsługiwana jest przez maszyny. Kawa nim zacznie się ją prażyć musi zostać wyłuskana. Ten proces także może mieć wpływ na jej smak. Kawę można łuskać po wysuszeniu jej na słońcu lub na mokro po długotrwałym namaczaniu. Żaden proces nie będzie miał jednak tak dużego wpływu na smak kawy, jak okres jej przechowywania. Najlepsza kawa to bowiem świeża kawa. Warto pamiętać, że kawa może być długo przechowywana w surowych ziarnach, jak również po paleniu. Zawsze jednak powinniśmy wymagać by data palenia była podana na opakowaniu.

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *