Ekspres kolbowy – niedrogi i prawie profesjonalny

Bez zbędnej elektroniki i skomplikowanych mechanizmów. Kawa z ekspresów kolbowych to dla wielu kawoszy kwintesencja najbardziej aromatycznych smaków i prawdziwa sztuka parzenia. 

Prawie jak w kawiarni

Na ogół kawa z ekspresu kolbowego kojarzy nam się z kawiarnią a co za tym idzie z koniecznością posiadania ekspresu o wartości niewielkiego samochodu. Nic bardziej mylnego. Kawę z ekspresu kolbowego możemy mieć także we własnym domu i to bez konieczności brania kredytu hipotecznego. Najtańsze ekspresy kolbowe oferowane są już za kilkaset złotych. Chcąc długo cieszyć się aromatyczną kawą z ekspresu kolbowego warto jednak zainwestować nieco więcej.
Ekspresy kolbowe to zdecydowanie najbardziej wymagające z urządzeń. Wymagają od użytkownika choćby podstaw wiedzy baristycznej. Dla prawdziwych kawoszy nauka obsługi takiego urządzenia może być jednak jedną wielką przygodą. Czego trzeba się nauczyć? 

Ważna jest tempeartura

By kawa z ekspresu kolbowego była zgodna z naszym oczekiwaniami musimy przede wszystkim nauczyć się jak mielić kawę. Tak, tak… grubość i sposób mielenia ma bowiem kluczowe znaczenie dla smaku naparu. Wcale nie mniej ważna jest także sama ilość kawy. W przypadku przygotowywania kawy z ekspresu przelewowego to właśnie my sami o tym decydujemy. Podobnie jest zresztą i z temperaturą wody. Posiadanie ekspresa kolbowego to ciągłe eksperymentowanie, co może być przyjemne. Trzeba jednak pamiętać o tym, że eksperymenty mają to do siebie, że niekiedy się nie udają. Gorzej, gdy nastąpi to akurat o poranku, gdy spieszymy się do pracy. 

Mleko spienione? Będzie latte!

Trzeba pamiętać jeszcze o jednej ważnej rzeczy. Jeśli jesteśmy fanami kawy z mlekiem, będziemy musieli opanować umiejętność spieniania mleka przy pomocy dyszy. Wszystko to jest nieco pracochłonne, ale gwarantuje, że tylko od nas zależeć będzie smak kawy, przy czym każdorazowo za sprawą zmiany parametrów może być on nieco inny. Z oczywistych powodów na taką zabawę smakami nigdy nie pozwolą sobie właściciele ekspresów automatycznych, a już tym bardziej kapsułkowych.

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *