Jaka kawa z ekspresu ciśnieniowego jest najlepsza?

Kawa to kawa – mówią ignoranci. Znawcy tematu doskonale jednak wiedzą, że inną kawę należy wybrać do przygotowywania kawy po turecku i inną do ekspresu ciśnieniowego.

Metoda prażenia ma znaczenie

Sposób, w jaki zamierzamy przygotować kawę to podstawowy czynnik, jaki powinien decydować o naszym wyborze przy półce z kawą. Nie tylko bowiem gatunek kawy ma wpływ na jej smak. Równie ważny jest sposób jej prażenia. Kawa z ekspresu ciśnieniowego by smakowała nam najlepiej powinna być prażona szybko i dość wysokiej temperaturze. W taki właśnie sposób praży się kawę typu espresso. To właśnie dzięki temu procesowi kawa z ekspresu jest później czarna i tak bardzo aromatyczna. W zupełnie innych warunkach praży się kawy do ekspresów przelewowych. Ich ziarno jest na ogół bardziej jasnobrązowe. Taki sam kolor ma zresztą i napar. Kawa z ekspresu przelewowego jest wówczas nieco słabsza i delikatniejsza w smaku. Idealna, by wlać ją do dużego kubka, by sączyć ją przez długie popołudnie.

Podstawa by była świeża

Oczywiście na jakość kawy wpływ ma także jej świeżość. Ta gwarantowana jest przez dobre opakowanie. Nawet najlepsze urządzenie nie poprawi nawet smaku kawy z ekspresu, jeśli ta była zwietrzała. Pamiętajmy więc, że kawa podobnie jak wszystkie inne produkty spożywcze ma swój termin przydatności. W zasadzie nie powinniśmy pić kawy, jeśli na była palona wcześniej niż dwa lata. Czytajmy więc oznaczenia na etykietach i nie dajmy sobie wcisnąć kawy, aromat już dawno uleciał.

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *