Kawiarka, czyli tradycyjna włoska kawa

Kawa z ekspresu? To dla niektórych zbędny wydatek. Dla wielu kawoszy najlepszą i chyba najbardziej tradycyjną metodą przygotowania kawy jest kawiarka. To chyba jej najpopularniejsza nazwa, choć nazywana jest także kafeterką czy nawet mokką. 

Ciśnienie rośnie razem z temperaturą

Kawiarka składa się z aluminiowego lub stalowego korpusu, na który składa się dzbanek, sitko na kawę oraz pojemnik na wodę. To właśnie stąd gorąca woda, po postawieniu na kuchni, w formie pary wędruje przez filtr do znajdującego się na górze dzbanka. Kawiarka daje nam więc rodzaj kawy z ekspresu, który nie jest nawet w najmniejszym stopniu urządzeniem mechanicznym. W kawiarce parzymy kawę tzw. Metodą niskociśnieniową. Niestety przygotowanie kawy z ekspresu, jakim jest w tym przypadku kawiarka zajmuje trochę czasu. Na przygotowanie aromatycznego naparu trzeba przeznaczyć nawet kwadrans. 

Kawiarka dla tych, którzy mają czas

Kawiarka jest więc lepszym rozwiązaniem na długi, leniwy niedzielny poranek niż na szybkie poniedziałkowe śniadanie przed pracą. Warto zwrócić uwagę na występujące na rynku kawiarki z własnym elementem grzewczym. Dzięki temu nie trzeba kawiarki stawiać na gazie. Mało tego. Takie urządzenia często wyposażone są w timer. Dzięki niemu, jeśli tylko dzień wcześniej nasypiemy do kawiarki kawy i nalejemy wody, będziemy mogli cieszyć się rano gotową kawą, która zaparzy się sama dokładnie o wskazanej godzinie.

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *